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HEALTH INDUSTRY ALERT 

MEDICARE GME PAYMENT UPDATE: CMS ISSUES NEW 
PROPOSED AND FINAL RULES 

PROPOSED FY 2008 HOSPITAL INPATIENT PPS RULE 

The Medicare Act provides that hospitals with approved graduate medical 
education (GME) programs are eligible for Medicare payments to 
compensate them for costs directly and indirectly related to the training of 
residents. Direct costs of GME programs include the residents’ salaries and 

fringe benefits and the salaries and fringe benefits of the teaching physicians who supervise the 
instruction of the residents. In addition to providing these direct GME payments, Medicare 
provides teaching hospitals payments to reflect their higher indirect patient care costs relative to 
non-teaching hospitals. This payment, known as the indirect medical education (IME) 
adjustment, is based, in part, on the ratio of full-time equivalent (FTE) residents to the number 
of beds in the hospital. In the recently released Proposed 2008 Hospital Inpatient PPS Rule, 
72 Fed. Reg. 24,680, 24,812-15 (May 3, 2007), CMS proposes to exclude the time spent by 
residents on vacation or sick leave in the FTE counts for both IME and GME purposes. In 
addition, CMS also proposes to amend the definition of “patient care activities” to include the 
time spent by residents participating in “orientation activities” in the FTE counts. 

Vacation and Sick Time 

In order for a hospital to be eligible for an IME adjustment, a hospital’s residents must be 
spending time in “patient care activities,” or activities related to the care and treatment of 
particular patients. Patient care activities are distinguished from “nonpatient care activities,” 
which although not defined, are generally considered activities related to the residents’ medical 
education that do not involve direct interaction with patients, including research, seminars, 
conferences and lectures. 

Historically, time spent by residents on vacation or sick leave, and in initial orientation 
activities, has been included in the FTE resident counts for IME and GME purposes. Citing 
questions from the teaching hospital community as the impetus for the Proposed Rule, CMS 
notes that vacation time and sick leave are not appropriately categorized as patient care 
activities. Although most residents are entitled to vacation and sick leave as fringe benefits, 
CMS states that this time is not part of a resident’s training time in an approved residency 
program. CMS believes such time does not fall within either patient care time or nonpatient care 
time, but rather falls within a distinct third category of time. Therefore, CMS is proposing to  
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remove all time spent by residents on vacation or sick leave from both the IME and GME FTE counts effective with 
cost reporting periods beginning on or after October 1, 2007. 

Orientation Activities 

In contrast to CMS’ proposed new treatment of vacation and sick leave time, the Proposed Rule contemplates 
continuing to include the time that residents spend in orientation activities, including basic informational sessions in 
which all new hospital employees must participate, to calculate the number of FTE residents for both IME and GME 
purposes. Because orientation activities are often a necessary prerequisite for the residents as they commence or 
continue their training program and may often be required as a term of employment, CMS deems such activities 
essential to the provision of patient care by residents. Therefore, CMS proposes to amend the definition of “patient care 
activities” to include “orientation activities.” In addition, CMS proposes “orientation activities” as a new defined term 
that means “activities that are principally designed to prepare an individual for employment as a resident in a particular 
setting, or for participation in a particular specialty program and patient care activities associated with that particular 
specialty program.” 

There is likely to be significant reaction from the industry to these proposals. CMS will be accepting comments on this 
Proposed Rule until June 12, 2007. The Final Rule will be published later this summer. 

FINAL LONG-TERM CARE HOSPITAL RULE: CHANGES TO HOSPITAL GME AND 
IME PAYMENT POLICY 

On May 11, 2007, CMS issued a Final Rule implementing revisions to the prospective payment system for long-term 
care hospitals. See 72 Fed. Reg. 26,870, 26,948-76. In addition to the long-term care hospital payment changes, the 
Final Rule included significant revisions to Medicare’s policies regarding IME and GME payments to a teaching 
hospital when its residents are being trained in a nonhospital setting. 

The Medicare Act provides that time spent by residents in an approved training program at a site that is not part of the 
hospital shall be included in the IME and GME FTE counts if the teaching hospital “incurs all, or substantially all, of 
the costs for the training program in the nonhospital setting.” The Final Rule, for the first time, defines “all or 
substantially all” of the costs to mean at least 90 percent of the total of the costs of the residents’ salaries and fringe 
benefits, including travel and lodging, where applicable, and the portion of the cost of teaching physicians’ salaries 
attributable to direct GME at the nonhospital site. Consequently, if a hospital can show that it has incurred at least 
90 percent of the costs of training at the nonhospital site through the payment of the residents’ salaries and fringe 
benefits, the hospital will be able to claim all of the resident time in its FTE counts without having to provide 
additional payments to the nonhospital site for the costs associated with the supervising physicians. 

Under the new rule, to calculate the costs of direct GME activities in a nonhospital setting, hospitals must utilize the 
following formula: 

Residents’ Salaries
and Fringe Benefits

Teaching 
Physician’s

Salary

Hours Teaching Physician Spent on Direct 
GME Activities per Week

Hours Nonhospital Site Open per Week
+ x
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As indicated above, four variables are considered in calculating the costs of the residency program at a nonhospital 
setting: (1) residents’ salaries and fringe benefits, (2) the teaching physicians’ salaries, (3) the number of hours per week 
that teaching physicians spend in direct GME and (4) the number of hours per week the nonhospital site is open. 

In addition to revising the definition of “all or substantially all” of the costs of training programs at nonhospital sites, the 
Final Rule also introduces specified proxies in place of actual cost data in order to reduce the administrative burden of 
documenting these costs. Significantly, however, for each of the proxies established by CMS, hospitals may choose to 
disregard the proxy amounts and instead calculate the actual amount such proxy is meant to approximate if the hospital 
can document such amount. 

CMS did not create a proxy for calculating the costs of residents’ salaries and fringe benefits because salaries and fringe 
benefits for most residents are paid by hospitals and, thus, the identification and calculation of these costs are 
straightforward. Hospitals must use the actual costs of each FTE resident’s salary and fringe benefits in calculating the 
90 percent threshold. 

As a proxy for calculating the teaching physicians’ salaries, which are often difficult to ascertain, the Final Rule allows 
hospitals to use physician compensation survey data by physician specialty published by the American Medical Group 
Association (AMGA). The specialty of the teaching physician is the relevant criterion, not the specialty of the residents 
receiving the training. For each national specialty, only one national average salary proxy amount will be utilized and 
such average will not be adjusted for geographic variation. In addition, CMS requires hospitals to utilize the median 
physician salary amount for the required specialty to avoid the influence of outlier salary data. If there is no data for a 
teaching physician’s subspecialty, the hospital must use the immediately less specialized national salary amount. 
Additionally, if the teaching physician is board-certified in more than one specialty, the hospital should use the specialty 
data for the specialty in which the physician is training the residents. To ensure that hospitals making these calculations 
have access to the national averages, CMS has agreed to make the AMGA specialty salary survey data available on the 
CMS Web site. 

The Final Rule allows hospitals to apply a maximum of a 1:1 resident-to-teaching-physician ratio limit in determining 
the costs of direct GME activities at a nonhospital setting. For example, if at the nonhospital site there are two teaching 
physicians and one FTE resident, the hospital may determine 90 percent of the total costs of the program using a 
1:1 resident-to-teaching-physician ratio, not a 1:2 resident-to-teaching-physician ratio. Accordingly, the 90 percent 
threshold would be based on the total cost of one FTE resident’s salary and fringe benefits and one teaching physician 
(the national average salary for his or her specialty multiplied by the percentage of time spent in nonpatient care direct 
GME activities). If there are multiple teaching physicians with different specialties, CMS still limits the resident-to-
teaching-physician ratio. The hospital may, however, determine the national average salaries for the specialties of all of 
the teaching physicians and average the mix of specialties in the practice, weighted accordingly. Notably, this 1:1 cap 
does not apply to the number of residents. For example, if a nonhospital site has three FTE residents and one teaching 
physician, the hospital would calculate the costs using one teaching physician’s salary and all three of the residents’ 
salaries and fringe benefits. 

To calculate the percentage of time that teaching physicians spend on direct GME activities, a hospital must calculate a 
ratio, which is equal to the number of hours a teaching physician spends on direct GME activities per week divided by 
the number of hours the nonhospital site is open per week. In the Final Rule, CMS sets three hours as the proxy for the 
number of hours a single teaching physician spends on direct GME activities per week despite a number of comments 
suggesting that this proxy amount is too high. CMS, however, did state that it may reevaluate this proxy amount in later  
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rulemakings. In addition, the Final Rule clarifies that the number of hours the nonhospital site is open per week means 
the “posted” or advertised hours. Finally, in response to commenters’ concerns, the Final Rule institutes a cap of 
7.5 percent on this teaching physician cost ratio, such that the hospital need not use more than 7.5 percent of the 
teaching physicians’ salaries in calculating the amount of payment necessary to meet the 90 percent threshold.  

In calculating the costs of direct GME activities at nonhospital settings, the Final Rule also allows hospitals to prorate 
the residents’ salaries and fringe benefits as well as the teaching physicians’ costs to reflect the FTE time spent by the 
residents at each nonhospital site. 

The Final Rule becomes effective for cost reporting periods beginning on or after July 1, 2007. Current regulations 
require hospitals receiving payments for GME activities conducted at nonhospital sites (1) to have written agreements 
with the nonhospital sites in place prior to the beginning of such training stating that the hospital will incur all or 
substantially all of the costs of training in the nonhospital setting, or (2) to pay concurrently for the cost of training at 
the nonhospital setting. If the hospital enters into a written agreement with the nonhospital site, this written agreement 
must indicate the amount of compensation provided by the hospital to the nonhospital site for supervisory teaching 
activities. Noting the difficulties many hospitals may have implementing the provisions of the Final Rule regarding the 
90 percent threshold cost calculations necessary to indicate the compensation amounts in these written agreements, 
CMS is allowing hospitals to modify their written agreements by the end of the applicable academic year (June 30) to 
reflect that the hospital is meeting the requirement to incur at least 90 percent of the costs associated with the actual 
training program rotations. 

 

CONTACT INFORMATION 

If you have questions regarding either of these Rulemakings, would like assistance with the submission of 
comments, or have other questions regarding the count of residents for IME and GME purposes, please contact: 

John R. Jacob ......................202.887.4582 ......................jjacob@akingump.com ..........................Washington, D.C. 
Taylor Lea Jones .................202.887.4578 ......................tjones@akingump.com...........................Washington, D.C. 

Austin Beijing Dallas Dubai Houston London Los Angeles Moscow 

New York Philadelphia San Antonio San Francisco Silicon Valley Taipei Washington, D.C. 
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